FPO

Het Flater Pret Orkest (FPO) maakt van iedere gelegenheid een feest. Wij staan bekend om muzikale improvisaties, de meest uiteenlopende muziekstijlen en spontane interactie met het publiek. Of het nu gaat om een bruiloft, de intocht van de wandelvierdaagse of zomaar een fuif, het FPO maakt van iedere gelegenheid een feestje.

Het FPO is niet zomaar een orkest. Al ruim twintig jaar lang staat het 14-koppige dweilorkest garant voor een breed repertoire van swingende muziek, variërend van een Weense Wals tot Queen of Ramses Shaffy. Spelen uit een boekje of van bladmuziek? Dat is er niet bij. Het indrukwekkende oeuvre van het FPO bestaat uit bijna 80 arrangementen, gebaseerd op bekende en goed in het gehoor liggende nummers. De ervaren muzikanten spelen dit alles niet alleen uit hun hoofd, maar improviseren er ook lekker op los. “Het FPO geeft geen show vóór het publiek, maar mét het publiek. Waar zij ook optreden, de muzikanten verleiden hun gehoor al grappend en grollend tot een grote glimlach of een dansje en krijgen iedereen op de tafel.”

Historie

In 1995 werd het initiatief voor dit dweilorkest genomen door de uitbaters van het Ommer café restaurant Flater. Na een jaartje repeteren en spelen met een handjevol blazers en slagwerkers, kreeg het FPO steeds meer vorm en volume. Precies een jaar later, op 7 november 1996, werd het muzikantencollectief officieel opgericht onder de naam Muziek Vereniging Flater Pret Orkest.

Inmiddels heeft het FPO twee CD’s op haar naam staan en organiseren de leden jaarlijks een spetterend blaasorkestenfestival en zetten daarmee hun thuisbasis, het Vechtstadje Ommen, compleet op stelten. Daarnaast treden zij regelmatig op in binnen- en buitenland.

Het orkest bestaat uit vijftienpersonen. Samen bespelen zij twee saxofoons, zes trompetten, drie trombones, drie slagwerkinstrumenten en een bas. Iedere woensdag wordt er van 20.00 tot 22.00 uur gerepeteerd in Flater Eten en Drinken aan de Markt in Ommen.